Capitolium

Kongressin valtauksen jälkeen useampi politiikan tutkija valisti haastatteluissa ennustaneensa tämänkaltaisten väkivaltaisuuksien olevan tulossa USA:han. Entä onko kahtiajakautumista Amerikassa käsitelty kuvataiteessa?
Marc Bauerin näyttelystä.Yksityiskohta.Berlinische Galerie

Ainakin sveitsiläissyntyinen kuvataiteilija Marc Bauerin Berlinische Galerien näyttelyssä Capitolium ja kansakunnan kahtiajako on keskeisessä roolissa. Näyttelyn kokoavassa seinäpiirroksessa kongressitalo on kuvattu paraatin yhteydessä, kaiketi Washingtonin poikkeuksellisen 4. heinäkuuta itsenäisyyspäivän sotilasparaatin muistumana. Hyvää ei ole tiedossa, demokratia on vaarassa. 

Marc Bauer. The Blow-Up Regime. 2020, Berlinische Galerie


Hieno näyttely on nyt koronan vuoksi suljettu, mutta avautuu mahdollisesti vielä myöhemmin. Näyttelyn ja taiteilijan mielellään kuitenkin nostaa esille. 
Taiteen poliittisuudesta käytiin jokin aika sitten Suomessa keskustelua. Marc Baueria voi kaiketi nimittää poliittiseksi taiteilijaksi, tai ainakin poikkeuksellisen hyvin ajassa eläväksi tekijäksi. Hänen aiheitaan ovat maahanmuutto, identiteetti, sukupuoli, somekritiikki ja uskonnon ja väkivallan suhteet. 

”Tekoäly ei alkuunsa ollut mitenkään kiinnostava keskustelun aihe. Kaikilla oli omat kännykkänsä. Ja he kuvasivat selfieitä. Lakkaamatta.” Kuva Marc Bauerin näyttelystä. Berlinische Galerie

Teokset ovat syvällisiä mutta eivät kuitenkaan osoittelevan kantaaottavia. Bauerin keskeinen työväline on piirtäminen.
Hän selvästi tuntee dystopian kuvaston ja sarjakuvan maailman. Mutta hän tuntee epäilemättä myös eurooppalaisen kuvataiteen historian syvällisesti. Melankolia ja uhka teoksissa vertautuu jopa Dürerin grafiikan teoksiin. 
Näyttelyn nimi on The Blow-Up Regime. Teoksissa on esillä (kirjailija Sibylle Berg teksteihin pohjautuen) internetin historiaa ja sitä miten digitalisaatio on muuttanut käsitystämme todellisuudesta, yksilöstä ja yhteiskunnasta. Oleellinen osa näyttelyä on Thomas Kuratlin äänimaailma. 


Videopyyhkäisy näyttelystä. Marc Bauer. Berlinische Galerie

Marc Bauer. The Blow-Up Regime. GASAG Kunstpreis 2020, Berlinische Galerie. Näyttely on koronan aiheuttaman sulun vuoksi toistaiseksi suljettu.

Kommentit