Uusi Saksan historiaa esittelevä museo Leipziger Platzilla

Berliiniin on kesäksi 2023 avattu kaksi uutta kulttuurihistoriallista museota. Ne oli hyvä käydä katsastamassa. Molemmat ovat yksityisiä museoita ja sijaitsevat Berliinin keskustassa Mittessä. Tässä blogissa esittelen Leipziger Platzille avatun Deutchlandmuseumin ja seuraavassa postauksessa on esillä Kylmän sodan historian museo
Museon konsepti on kirjattu esitteeseen ja museon seinään: 2000 vuotta Saksan historiaa ja 12 epookkia 1 tunnin museokäynnillä


Kun suomessa rakennetaan uutta museota tai uusitaan laajamittaisemmin pysyvää näyttelyä, niin yksi opintomatkakaupungeista on Berliini, Lontoon ohella. Nämäkin kaksi uutta museota ovat opettavaisia, niin hyvien kuin huonompienkin ratkaisujen osalta. 
Muita benchmarkingin kohteita Berliinissä voisivat olla Humboldt Forumin museot, joista Berliinin kaupunginmuseon näyttely taitaa olla kokeilevin. Kiinnostava tulee epäilemättä olemaan myös Saksan historian museon uusi pysyvä näyttely. Uudistus on parhaillaan työn alla, valmistumisajankohtaa ei ole ilmoitettu. 
Yksityinen museo, jonka talous perustuu pääsylipputuloihin, joutuu valtion tai kuntien rahoittamia museoitakin tarkemmin miettimään kohderyhmänsä ja näyttelysisällön kiinnostavuuden ja laadun. Deutschlandmuseumin kohderyhmä ja konsepti on erinomaisen selkeä,  matkailijat ja koululaisryhmät. - Hiukan samaan tapaan luin saman omistajan vieressä sijaitsevan, suositun ja laadukkaana museona tunnetun Vakoilumuseon (Spionagemuseum). 
Näyttely on tai ainakin pyrkii moniaistisuuteen. Liikkeelle lähdetään germaanisten heimojen alkumetsästä, jossa Veruksen roomalaiset joukot tuhottiin vuonna 9 jaa, Arminiuksen johdolla.


 
Keskiaika ja muut historian epookit on lavastettu kulkureitin varrelle, äänimaailmaa ja muita aisteja myöten. 

Ongelma on, että kun pyritään vahvaan immersiivisyyteen, niin toteutuksen tulisi olla lähes täydellinen. Vaikka museon kustannukset olivat lehtitietojen mukaan 5 miljoonan euron luokkaa, niin tässä ei ole aivan onnistuttu. Keskiaikaiset muuratut kiviseinät näyttävät muovisilta (jota ne kaiketi ovatkin). Vaikutelma on ajoittain huvipuistokohteen kaltainen. 
Infosisällöt ovat huomattavan helppolukuisia, samoin vuorovaikutukselliset sisältöohjelmistot ja laitteet. Tässä ei tietenkään sinänsä ole mitään vikaa, mutta kovin syvälle Saksan historiaan tässä näyttelyssä ei päästä. Kohderyhmälle tämä saattaa hyvinkin riittää, enkä hämmästyisi, jos museo saisi somessa hyvää asiakaspalautetta. 

Voisi tämäntyyppinen näyttely toimia Suomessakin. Ehkä tällaisen näkisi kuitenkin laajemman kulttuurihistoriallisen sisällön museon osana, tunnin johdantona tai erillisen kohderyhmän pienoisnäyttelynä. 


 

Museon kävijämäärätavoite on yli 400 000 vuodessa. Museon nettisivuilla museota markkinoidaan näin: Museum goes modern. A museum like you’ve never seen before: life-size, detailed worlds to immerse yourself in. We have created a 4D museum with modern technology. Sweeping vistas, accompanying audio and even designed aromas bring the historical settings to life. The unique combination of education and amusement park, innovation and history make the Deutschlandmuseum a new kind of museum. Deutschlandmuseum. 

Uuden museon tiloissa sijaitsi aiemmin Salvador Dali-museo. Se kuitenkin lopetti toimintansa pandemian jälkeen. Heinäkuussa 2023 museosta muistuttaa enää museon Dali-karhu jalkakäytävällä
Kommentit