C/O Berlin Harald Hauswald

C/O Berlin on valokuvaan ja visuaaliseen kulttuuriin keskittyvä näyttelykeskus. Se näyttäytyy profiililtaan kansainvälisesti yhteistyöhön suuntautuvalta, hyvän yleisösuhteen omaavalla instituutiolta. 

Harald Hauswaldin kuva, jossa äkillinen sadekuuro yllättää vapun mielenosoittajat vuonna 1987. Muurin murtumiseen oli vielä muutama vuosi jäljellä.  Vappu oli DDR:ssa suuri valtiojohtoinen kansanjuhla. Alexanderplatz, Berliini. C/O Berlin. Harald Hauswaldin retrospektiivinäyttely.  © Harald Hauswald/OSTKREUZ/Bundesstiftung Aufarbeitung

Keskus on säätiömuotoinen. Valtio- ja osavaltiojohtoisiin ja hitusen kankeasti toimiviin  Berliinin museoihin verrattuna C/O Berliiniä saatetaan paikallisissa näyttelyarvioinneissa luonnehtia ”yksityiseksi” näyttelyinstituutioksi. 

Ensimmäinen käyntini C/O:ssa liittyi Harald Hauswaldin näyttelyyn. Hauswald syntyi vuonna 1954 Radebeulissa Itä-Saksassa. Hän asui vuodesta 1978 Itä-Berliinissä. Hän pyrki jo aikaisin valokuvaajan uralle, mutta jätti valtion valokuvakoulun. Ensimmäisenä vuonna nimittäin keskityttiin pelkästään teoriaan, eikä kuvaamaan vielä päästy. Saksalaisessa valokuvan historiassa Hauswald tunnetaan erityisesti DDR-kuvaajana. Hänen kuvansa Itä-Saksan viimeisiltä vuosilta ovat epäilemättä ajan olennainen dokumentti ja jotkut kuvat ovat myös nousseet ”ikoniseen” merkitykseen. 


Brandenburgin portin avaaminen. Harald Hauswald, Berlin,  22.12, 1989. © Harald Hauswald/OSTKREUZ/Bundesstiftung Aufarbeitung 

Näyttely vahvistaa tämän vaikutelman, ja runsaan 200 kuvan valikoima osoittaa pääsääntöisesti mustavalkoisen kuvan parissa työskenneen kuvaajan erinomaista herkkyyttä tarttua paikkaan ja tilanteeseen. 
Jos Hauswald tunnetaan DDR-kuvaajana, niin propagandakoneiston kasvatti hän ei todellakaan ollut, vaan liikkui enemmänkin Berliinin alakulttuureissa. Kuvat pyyhkivät pitkin Berliinin keskustaa ja kansandemokratiaa näyttäen kansalaiset harmaan eri sävyissä. Näkökulmassa on ehkä hitunen samaa arjen estetiikkaa kuin Aki Kaurismäen elokuvissa. Hauswaldin ihmisissä kuitenkin erottuu niukemmin lempeyttä. Järjestelmän paino jää päällimmäiseksi vaikutelmaksi. Jossain kuvassa toki nuori lempi kukoistaa ja aurinko heijastuu Trabantin pellissä, mutta kovin montaa aurinkoisia päivää ei tämän näyttelyn kuvista löydy. 

Harald Hauswald, U-bahn, linja A, Berliini, 1986. © Harald Hauswald/OSTKREUZ/Bundesstiftung Aufarbeitung 


Ulkoministeriön edustalla. 1984, Berliini (Schloßplatz). © Harald Hauswald/OSTKREUZ/Bundesstiftung Aufarbeitung 


Kaurismäki sai rakentaa Suomi-kuvaansa kaikessa rauhassa, mutta Hauswart oli kaksitoista vuotta Stasin tiukassa seurannassa. Aina vuoteen 1989, muurin murtumiseen saakka, 40 informanttia seurasi Hauswartin jokaista liikettä. Valokuvaaja valokuvattiin Stasin salaa ottamiin kuviin ja agentit seurasivat hänen päivänsä kulkua aina lapsen päiväkotiin viemistä myöten. Näyttelyssä on näkyvästi nostettu Stasin virkailijoitten raportit Hauswartin seurannasta. Kohde oli nimetty ”Radfahreriksi” (polkupyöräilijä). Konekirjoitetut raportit (tiettävästi yli 1000 sivua) ja niihin liittyvät valokuvat ovat perusteellisuudessaan ja virkamiesmäisyydessään karua luettavaa. Ei voi olla miettimättä, mihin  mahdetaan päästä sitten kun digitekniikka, kasvojentunnistus ja tekoäly ovat salaisten poliisien käytössä täysimääräisinä.

Hauswartin asunnon tarkkailuraportti 14.4.1983. Yksityiskohta. Tarkkailu aloitettiin klo 06.00. Aamulla lapsi vietiin päiväkotiin. Sen jälkeen ei raportoitavaa. Asunnon lähellä kirjattiin alkaen klo 06.15 myös sivuavat  kulkuneuvot. Ensimmäiset viisi olivat Trabant-merkkisiä, valkoinen, beige, valkoinen, ruskea  ja valkoinen. Jokaisessa oli vain yksi matkustaja, miespuolinen kuljettaja. C/O Berlin, näyttelystä


Tarkkailuraportti 16.1.1984. Yksityiskohta. Tarkkailu aloitettiin aamulla klo 07.00 ja se päättyi klo 24.00. C/O Berlin, näyttelystä


Stasin raporttiin liittyvät valokuvat. 16.1.1984. ”Polkupyöräilijä” poistuu Palasthotellista klo 23.30. 17.1.1984 klo 08.30, ”polkupyöräilijä” on matkalla viemässä tytärtään päiväkotiin. C/O Berlin, näyttelystä


Hauswartia esitettiin pidätettäväksi vuonna 1985. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan hän sai jatkaa kuvaamista ja kuvien myymistä länsipuolen suurille painotaloille. Ehkä suhteet niihin jopa estivät pidättämisen, mutta painostus kyllä jatkui, ikävimpänä Hauswartin tyttären huostaanotto. Se saatiin kuitenkin perustua puolen vuoden jälkeen.

Harald Hauswald oli Saksojen yhdistymisen jälkeen vuonna 1990 perustamassa merkittävää Ostkreutz -kuva-agentuuria. Agentuurin konservaattori ovat käyneet läpi hänen filmimateriaaliaan ja mm. digitoineet aineistosta 6000 yksittäiskuvaa. Hauswald asuu ja työskentelee edelleen Berliinissä.

 


Harald Hauswald. Voll das Leben!  Retrospektive 12.09.2020–23.01.2021. C/O Berlin

Kommentit