Berlin Artweek


Berliinin taideviikko, Berlin Artweek, päättyi viime viikolla. Artweek on hyvässä kasvussa oleva taidetapahtuma, joka joistakin taidebiennaaleista tai messuista poiketen leviää laajasti koko kaupunkiin.


Ehkä näkyvin ja ainakin volyymiltään keskeisin osa viikkoa olivat taidemessut. Messut - Art Berlin ja Positions Berlin Art Fair olivat Tempelhofin lentokentän valtavissa ja vaikuttavissa hangaareissa. Näytteilleasettajia oli runsaasti, eniten Berliinistä ja muualta Saksasta. Messut ovat viime vuosina kasvaneet, mutta eivät ole kaupallisessa mielessä aivan keskeisimpiä kansainvälisiä taidemessuja. 

Tempelhof vuonna 2007, jolloin se oli vielä lentokenttäkäytössä. Von Gryffindor. CC BY-SA 3.0.

Messujen lisäksi taideviikolle on ajoitettu runsaasti näyttelyjä ja niiden avajaisia. Lisäksi ohjelmaan kuuluu taideinterventioita kaupunkiin (kuten teoksia U-Bahn – asemilla), projektitilaesittelyjä ja taidepalkintoja.
Taidepalkinnosta näkyvin on Nationalgalerien myöntämä palkinto. Palkinto on luonteeltaan melko lähellä Suomessa tuttua Ars Fennica -palkintoa. Kilpailijoita on 4. Heidät valitsee kansainvälinen jury ja erillinen raati päättää voittajan. Myös yleisö voi ehdottaa voittajaa. Nationalgalerien ehdokkaiden näyttely on esillä Kansallisgallerian Hamburger Bahnhof -taidemuseossa.

Hamburger Bahnhof. 

Palkintoon ehdokkaaksi on vuosien varrella valikoitunut nykytaiteen huippunimiä kuten islantilainen Sigurd Eliasson. Hienoja töitä hienoilta taiteilijoilta on esillä tänäkin vuonna. Palkinnon voitti ranskalainen Pauline Curnier Jardin.  Hyvin voi kuitenkin veikata, että Simon Fujiwarasta tullaan vielä jatkossa kuulemaan.

Voi tietysti miettiä onko järkevää kilpailuttaa taiteilijoita keskenään. Joka tapauksessa näyttely oli hyvä ja tämäntyyppinen asetelma kiinnostaa yleisöä. Näyttelyn ympärillä käytiin myös keskustelua taiteilijan asemasta tällaisessa esillepanossa. Riittääkö taiteilijalle se, että hän saa työnsä esille Kansallisgalleriassa – vai olisiko syytä maksaa myös palkka näyttelyn tekemisestä. Keskustelun aihe on ajankohtainen myös Suomessa.
Palkinnon 2019 voitti Pauline Curnier Jardin. Hamburger Bahnhofin näyttelystä.
© Luca GirardiniPeaux de Dame in the Hot Flashes Forest, 2019. Qu’un Sang Impur, 2019. HD Video, 16 Min.

Simon Fujiwara. Hamburger Bahnhofin näyttelystä. © Nationalgalerie – Staatliche Museen zu Berlin, Courtesy Collection Lafayette Anticipations – Fonds de dotation Famille Moulin, Paris, Esther Schipper, Berlin and Dvir Gallery, Brussels and Tel Aviv, Foto: Mathias Völzke
Likeness, 2018
Flaka Haliti. Hamburger Bahnhofin näyttelystä. © Nationalgalerie – Staatliche Museen zu Berlin. Courtesy the artist and Deborah Schamoni, Foto: Mathias Völzke. Its urgency got lost in reverse (while being in constant delay) #2, 2018. Is it you, Joe? (I’ll write you here, when I’m there), 2019
Katja Novitskova. Hamburger Bahnhofin näyttelystä. © Nationalgalerie – Staatliche Museen zu Berlin, Courtesy the artist, Kraupa-Tuskany Zeidler, Berlin and Sammlung Marta. Foto: Mathias Völzke
Pattern of Activation (Mutants), 2018, 2019.

Yksi osa taideviikkoa ovat yksityiskokoelmien esittelyt. Berliinissä ja muuallakin Saksassa on melkoisesti Suomea enemmän merkittäviä yksityisiä kokoelmia. Kokoelmat ovat enemmän tai vähemmin myös yleisön tutustuttavana, taidehallin tai tai salongin nimellä. Taideviikon ohjelmassa tällaisia oli avoinna 15. Tässä taideviikon kategoriassa oli esillä myös suomalainen keräilijä, Enston omistajiin kuuluva Timo Miettinen. Esillä Miettisen kokoelmassa/Salon Dahlmanissa oli reilut 40 teosta niin suomalaisilta kuin kansainvälisiltäkin taiteilijoilta. Miettisen omistaman talon alakerroksen gallerioissa oli esillä amerikkalaisen taiteilija Brandon Lipchik sekä kiinnostava, Ghanasta lähtöisin olevan ja Wienissä mm. professori Kirsi Mikkolan oppilaana opiskelleen Amoako Boafon Black Diaspora -näyttely. 
Vuoden 2020 Berliinin taideviikko järjestetään jälleen syyskuussa. Jos aikataulut osuvat kohdalleen, järjestetään taideviikon alkuun suomalaisten museonjohtajien Berliinin tapaaminen.


Preis der Nationalgalerie, Pauline Curnier Jardin, Simon Fujiwara, Flaka Haliti ja Katja Novitskova. Näyttely esillä 16.2.2020 saakka

Brandon Lipchik ja Amoako Boafo, Miettinen Collection/Salon Dahlman, Marburger Strasse 3, 31.12.2019 saakka. Näyttely avoinna lauantaisin klo 12-19

Kommentit