Berliinin muuri ennen ja nyt

Berliinin muurin murtumisesta on tänä vuonna kulunut 30 vuotta. Tapahtumaa muistetaan laajasti näyttelyillä ja tapahtumilla. Asuin 1980-luvulla puoli vuotta silloisessa Itä-Saksassa, Berliinin Leipziger Strassella. Muurin murtumiseen oli vain vuosi aikaa, mutta oli vaikeaa huomata, että niinkin järisyttävä muutos oli tulossa. DDR:n johtaja Erich Honecker toki vaikutti väsähtäneeltä, mutta ikääntymisestä kärsivät johtajat olivat kyllä tuttuja Suomessakin.Kulturbrauerei -museon näyttelystäKaikki vaikutti vuonna 1988 vakiintuneelta. Lukuun ottamatta demokratian puutetta, kommunismin profeettojen oppien rutiininomaista ylistämistä puheiden tai jopa kirjojen johdannoissa – ja giganttista muuria, joka jakoi kaupungin kahtia.
Muutos yhdistyneeksi valtioksi tapahtui rauhanomaisesti, mutta asukkaiden välillä on edelleen muuri. Tänään aiemmat länsisaksalaiset muistuttavat kerkeästi yhdistymisen valtaisista kustannuksista ja tulonsiirroista itäisille osavaltioille (Marshall- avun jälkeen suurin avustusprojekti Euroopassa). Itäisillä alueilla taas väki vähenee, ruskohiilikaivoksia ajetaan alas, eikä yhdistynyt Saksa kuitenkaan ole osoittautunut sellaiseksi yltäkylläisyyden onnelaksi, jolta se ehkä Länsi-Saksan televisiota seuratessa vaikutti.
Lisämausteen kahden Saksan kysymykseen on tuonut nationalististen liikkeiden nousu Euroopassa ja muuallakin maailmassa. Tämä korostui nyt syyskuun alun osavaltiovaaleissa, joissa nationalistinen AfD – puolue lisäsi merkittävästi kannatustaan. Brandenburg ja Saksi ovat vanhaa DDR:aa ja AfD:n kannatus siellä nojaa osaltaan yhdistymisen osalle väestöä aiheuttamaan pettymykseen.
30 – vuotisjuhlanäyttelyjen ohella DDR:n aika on esillä kahdessä pysyvässä näyttelyssä. Suosittu ja vuorovaikutuksellinen DDR -museo (josta on käyty ottamassa oppia moneen muuhunkin eurooppalaiseen museonäyttelyyn) sijaitsee Berliinin keskustassa, Karl-Liebknecht-kadulla, Spree -joen rannalla.

DDR -museon sisäänkäynti.Copyright: DDR Museum, Berlin 2019

Museon näyttelystä. Muuri ja suojavyöhyke, pienoismalli.. 
Copyright: DDR Museum, Berlin 2019

Museon näyttelystä. Lastenhuone. Copyright: DDR Museum, Berlin 2019

Museon näyttelystä. Trabant -simulaattori. Copyright: DDR Museum, Berlin 2019

Toinen käymisen arvoinen museo on hiukan kauempana keskustasta, Kulturbrauerai –kulttuurikeskuksen yhteydessä (Schönhauser Allee 36). Kulttuurikeskus ravintoloineen on sijoitettu vuonna 1878 valmistuneeseen, arkkitehti Franz Schwecktenin suunnitteleman olutpanimon tiloihin. Panimon konseptia voi verrata esimerkiksi Helsingin Kaapelitehtaan toimintaan.
Kulttuuripanimo, sisäpiha

Vaikka museo on siis kauempana keskustasta, niin sinne on helppo kulkea suoraan S2:lla ja Kultttuuripanimon muu kulttuuri- ja ravintolatarjonta vaikuttaa myös kiinnostavalta. Museo on yksi vapaan sisäänpääsyn museoista Berliinissä.Kulturbrauerain näyttelystä, Trabant telttavarustuksella

Molemmissa museoissa DDR:aa lähestytään nostalgisoivasti. Politiikka ja toisinajattelijoiden vaino tulevat kyllä esille, mutta jäävät esillä olevien  retromaisten teollisuustuotteiden ja Trabikuvaston alle.

Kulturbrauerain näyttelyssä pääsi toteuttamaan itseään DDR-byrokraattina

Muurin murtumisen 30-vuotisjuhla on syksyllä esillä useammassakin tapahtumassa Berliinissä.
Esillä on mm. Open air -näyttelyitä ja 9. marraskuuta Daniel Barenboimin johtama konsertti Brandenburgin portilla. 

Kommentit